In de aankomende jaren gaan er verschillende ontwikkelingen plaatsvinden rondom de wet- en regelgeving voor (zakelijk) autorijden. Het is als ondernemer meer dan de moeite waard om de transitie naar een elektrisch wagenpark te maken. In deze blog delen wij de 5 belangrijkste overwegingen.
1. Elektrificatie in steden
In verschillende grote Nederlandse steden zijn milieuzones ingesteld en is het niet langer geoorloofd om met oude dieselauto’s het centrum te betreden. In een aantal gevallen worden oude benzineauto’s ook niet langer getolereerd. De overheid heeft plannen om dit soort zones uit te breiden. Vanaf 2025 wil een groot aantal gemeenten de binnenstad niet langer openstellen voor auto’s met een verbrandingsmotor. Dit zal betekenen dat enkel hybride of elektrische auto’s een stad kunnen betreden. Voor een groot aantal ondernemers zal dit hun werk belemmeren.
2. Ontvangst van subsidies
Iets wat niet iedere ondernemer weet, is dat zij bij de aanschaf van een elektrische auto in aanmerking komen voor bepaalde subsidies. Bij het kopen of leasen van een emissievrije bedrijfsauto komt u in aanraking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Dit geldt enkel voor auto’s die ontworpen zijn om goederen te vervoeren. De SEBA kan oplopen tot een bedrag van €5.000,- per bedrijfsauto. Naast de SEBA bestaat de Milieu-Investeringsafrek (MIA) en de Kleinschaligheids-investeringsafrek (KIA). Dit zijn beide subsidies die het aantrekkelijk maken om te kiezen voor een elektrisch wagenpark.
3. Elektrisch rijden is betaalbaarder
Het rijden van een elektrische auto is betaalbaarder dan het rijden van een auto met een verbrandingsmotor. Dit komt doordat auto’s met een verbrandingsmotor meer roterende onderdelen bevatten die onderhevig zijn aan slijtage en onderhoud. Een elektrische auto heeft minder roterende onderdelen waardoor u minder geld kwijt bent aan regulier onderhoud.
Daarnaast zijn de kosten voor ‘brandstof’ en belastingen een stuk lager. Zo hoeft u tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting of bpm te betalen. De aanschafprijs van een elektrische auto ligt daarentegen wel hoger, dit komt onder andere door de hoge kosten voor de batterij, de geïntegreerde software, de zware accu en feit dat elektrische auto’s nog op kleinere schaal worden geproduceerd. Echter door de subsidies en de zeer gunstige operationele kosten wordt de meerprijs ruim gecompenseerd.
4. Voorrang bij aanbestedingen
Duurzaam ondernemen speelt een steeds grotere rol bij aanbestedingen. De Rijksoverheid streeft naar een duurzame samenleving en geeft de voorkeur aan ondernemingen die aandacht besteden aan dit thema. Een onderneming zal daarom sneller in het oog springen als deze beschikking heeft over een elektrisch wagenpark.
5. Duurzaamheid
Naast de financiële en logistieke voordelen draagt elektrisch rijden vanzelfsprekend bij aan milieubehoud. Met elektrische bedrijfsauto’s wordt de uitstoot van CO2 en andere schadelijke emissies gereduceerd. Hierdoor kan een bedrijf bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van zowel de overheid als de eigen onderneming. Daarnaast neemt het milieubewustzijn onder consumenten toe. Hierdoor draagt een elektrisch wagenpark eveneens bij aan het bedrijfsimago.
Wilt u meer informatie over het elektrificeren van uw wagenpark? Neem dan gerust contact met ons op.