De impact van veranderende milieuwetgeving op bedrijfswagens

De milieuwetgeving verandert voortdurend en heeft een grote impact op de manier waarop bedrijven hun wagenpark beheren. Hieronder bespreken we de belangrijkste veranderingen en wat deze betekenen voor uw bedrijfswagens.

Strengere emissienormen

  • Euro 7 normen
    De aankomende Euro 7-emissienormen stellen strengere eisen aan de uitstoot van voertuigen. Dit betekent dat oudere diesel- en benzinevoertuigen mogelijk niet meer voldoen en vervangen moeten worden door schonere alternatieven.
  • Zero-emissiezones
    Steeds meer steden voeren zero-emissiezones in waar alleen emissievrije voertuigen mogen rijden. Dit heeft directe implicaties voor bedrijven die in stedelijke gebieden actief zijn en dwingt hen te investeren in hybride, elektrische of waterstof aangedreven bedrijfswagens.

    Alles over zero-emissiezones

Fiscale veranderingen

  • Afschaffing van BPM-vrijstelling
    Vanaf 2025 wordt de BPM-vrijstelling voor diesel- en benzinevoertuigen afgeschaft. Dit gaat gepaard met hogere kosten voor de aanschaf van deze voertuigen, wat een extra stimulans is om over te stappen op emissievrije alternatieven.
  • Verhoogde bijtelling voor emissie voertuigen
    De bijtelling voor emissie voertuigen zal stapsgewijs verhoogd worden, wat betekent dat elektrisch rijden ook fiscaal aantrekkelijker wordt voor zakelijke rijders.

Verplichte elektrificatie van wagenparken

  • Overheidsbeleid en doelstellingen
    De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelen gesteld voor de reductie van CO2-uitstoot. Dit betekent dat bedrijven met grote wagenparken verplicht kunnen worden om hun voertuigen te elektrificeren of andere emissievrije oplossingen te implementeren.
  • Subsidies voor emissievrije voertuigen
    Er zijn diverse subsidies beschikbaar die bedrijven helpen om de overstap naar emissievrije voertuigen financieel haalbaar te maken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze regelingen en tijdig aanvragen in te dienen.

    Subsidies en financieringsmogelijkheden voor emissievrije bedrijfsvoertuigen

Praktische stappen voor bedrijven

  • Evaluatie van het huidige wagenpark
    Begin met een grondige evaluatie van uw huidige wagenpark om te bepalen welke voertuigen vervangen moeten worden en wat de beste emissievrije alternatieven zijn.
  • Investeringsplanning
    Stel een investeringsplan op dat rekening houdt met de aanschaf van nieuwe voertuigen, infrastructuur voor opladen en onderhoudskosten. Zorg ervoor dat u gebruikmaakt van beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden.
  • Training en bewustwording
    Zorg ervoor dat uw medewerkers goed geïnformeerd en getraind zijn in het gebruik van nieuwe technologieën en emissievrije voertuigen. Dit helpt om de overgang soepel te laten verlopen en maximaal rendement uit uw investeringen te halen.

Door proactief te reageren op deze veranderingen en gebruik te maken van beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de nieuwe eisen maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Heeft u vragen of wilt u advies op maat? Neem contact op met ons team voor deskundige begeleiding en ondersteuning.



Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

Verbeter de actieradius van uw elektrische auto: praktische tips

Subsidies en financieringsmogelijkheden voor emissievrije bedrijfsvoertuigen

Hybride versus elektrische bedrijfswagens: Wat is de beste keuze voor uw bedrijf?