Zero-emissiezones in Nederland: Alles wat u moet weten

Milieuzones en zero-emissiezones (ZE-zones) worden steeds belangrijker. Ontdek hoe deze zones werken en hoe wij u kunnen helpen met een emissievrij wagenpark dat voldoet aan de nieuwste regelgeving.

Wat zijn Milieuzones en zero-emissiezones?

Milieuzones en zero-emissiezones (ZE-zones) zijn gebieden in steden waar de toegang voor bepaalde voertuigen beperkt is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Milieuzones richten zich op oudere, meer vervuilende voertuigen, terwijl ZE-zones enkel emissievrije voertuigen toestaan. Bestel- en vrachtautoā€™s in de ZE-zone moeten vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij zijn.

 

Waarom zijn deze zones belangrijk?

Milieuzones en zero-emissiezones helpen de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, wat bijdraagt aan een schonere lucht en een gezondere leefomgeving. Dit is ingevoerd voor de volksgezondheid en het milieu.

Waar bevinden zich deze ZE-Zones?

Grote steden
Vanaf 2025 worden zero-emissiezones ingevoerd in diverse Nederlandse steden zoals Enschede, Deventer en Zwolle. Deze zones zijn ingevoerd om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken.

Elektrisch wagenpark | Munsterhuis Zakelijk

Toegangsregels voor ZE-zones

Bestelauto's
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe bestelauto's zero-emissie zijn. Bestelauto's met emissieklasse 5 hebben tot 2027 toegang, klasse 6 tot 2028.

Vrachtauto's
Nieuwe vrachtauto's moeten vanaf 2025 zero-emissie zijn. Euro 6 bakwagens en opleggertrekkers hebben tot 2030 toegang, afhankelijk van hun leeftijd en registratie.

Zero-emissiezones - toegangsregels | Munsterhuis Zakelijk

Ontheffingen en vrijstellingen

Bepaalde voertuigen, zoals oldtimers en voertuigen van hulpdiensten, zijn vrijgesteld van de ZE-zones. Eigenaren van specifieke voertuigen kunnen ontheffingen aanvragen als zij niet voldoen aan de standaardregels, bijvoorbeeld voertuigen aangepast voor gehandicapten.

Waarom Munsterhuis Zakelijk?

Wij begrijpen de uitdagingen die milieuzones en zero-emissiezones met zich meebrengen. Wij bieden een breed scala aan emissievrije voertuigen die voldoen aan de laatste milieueisen, inclusief elektrische en hybride modellen. Ons deskundige team staat klaar om u te adviseren bij de overstap naar een duurzaam wagenpark en helpt u met de nodige aanpassingen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Team - Munsterhuis Zakelijk

Klantgerichte service

Voor bedrijven is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent milieuzones en zero-emissiezones. Het tijdig aanpassen van uw wagenpark kan niet alleen boetes voorkomen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Munsterhuis Zakelijk ondersteunt u hierbij met een uitgebreid aanbod aan zero-emissie voertuigen en deskundig advies voor uw situatie.

Zakelijk Munsterhuis - Service

Veelgestelde vragen over Milieuzones en zero-emissiezones

Wat is een milieuzone?

Een milieuzone is een gebied waar vervuilende voertuigen beperkt worden om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wat is een zero-emissie zone?

Een zero-emissiezones (ZE-zone) is een gebied waar alleen voertuigen zonder uitstoot (bijvoorbeeld elektrische voertuigen) zijn toegestaan.

Welke steden hebben ZE-zones?

Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Zwolle zullen vanaf 2025 ZE-zones invoeren.

Bekijk alle ZE-zones

Zijn er vrijstellingen voor bepaalde voertuigen?

Ja, voertuigen zoals oldtimers, rolstoeltoegankelijke voertuigen en voertuigen van hulpdiensten zijn vrijgesteld.