Verbeter de actieradius van uw elektrische auto: praktische tips

Steeds meer bedrijven kiezen voor elektrische voertuigen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving en te profiteren van lagere operationele kosten. Een veelvoorkomende zorg bij het gebruik van elektrische auto’s is de actieradius. Hoe zorgt u ervoor dat u met een volle batterij zo ver mogelijk kunt rijden? In deze blog delen we praktische tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten.

Optimaliseer uw rijstijl

Een zuinige rijstijl kan een significant verschil maken in de actieradius van uw elektrische auto. Probeer bijvoorbeeld om gelijkmatig te versnellen en af te remmen. Abrupt gas geven en hard remmen verbruikt meer energie. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk een constante snelheid aan te houden, vooral op snelwegen. Veel elektrische auto’s hebben ook een eco-modus die het energieverbruik optimaliseert. Het gebruik van deze modus kan helpen om de actieradius te vergroten.

Beperk het gebruik van bepaalde functies

Het gebruik van functies zoals de airconditioning en de verwarming kan de actieradius van uw elektrische auto verminderen. Het is aan te raden om de auto voor te verwarmen of te koelen terwijl deze nog aan de lader staat. Op deze manier wordt er geen energie van de batterij verbruikt. Daarnaast verbruikt stoelverwarming minder energie dan het verwarmen van het gehele interieur. Door bewust met deze functionaliteiten om te gaan, kunt u energie besparen en de actieradius vergroten.

Bandenspanning en onderhoud

Een goede bandenspanning en regelmatig onderhoud dragen bij aan een efficiënter energieverbruik. Controleer regelmatig de bandenspanning van uw auto. Een lage bandenspanning verhoogt namelijk de rolweerstand en vermindert de actieradius. Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat alle onderdelen van de auto optimaal functioneren. Dit draagt bij aan een betere actieradius en voorkomt onverwachte problemen.

Slimme routeplanning

Routeplanning kan ook een groot verschil maken in het verbruik van uw batterij. Gebruik navigatiesystemen met real-time verkeersinformatie om files te vermijden. Door efficiënte routes te kiezen, kunt u energie besparen. Plan uw ritten zo dat u onderweg kunt opladen bij snelle laadpunten. Dit vermindert de kans dat u met een lege batterij komt te staan en zorgt voor een optimale actieradius.

Gebruik van regeneratief remmen

Veel elektrische auto’s zijn uitgerust met regeneratief remmen, wat helpt bij het terugwinnen van energie. Door de auto te laten vertragen zonder het gebruik van de remmen, kan energie worden teruggewonnen. Dit draagt bij aan een grotere actieradius en is daarmee een eenvoudige manier om de efficiëntie van uw auto te verhogen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het optimaal beheren van uw wagenpark? Neem dan contact op met ons team voor deskundig advies en ondersteuning.

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

De impact van veranderende milieuwetgeving op bedrijfswagens

Subsidies en financieringsmogelijkheden voor emissievrije bedrijfsvoertuigen

Hybride versus elektrische bedrijfswagens: Wat is de beste keuze voor uw bedrijf?