Zakelijke leaseauto's en vakantie: Praktische tips voor werkgevers

Met de vakantieperiode in zicht kan het voorkomen dat uw werknemers zich afvragen wat te doen met de zakelijke leaseauto's tijdens hun vakantie. Als werkgever wilt u ervoor zorgen dat de auto’s goed worden beheerd terwijl uw personeel geniet van een welverdiende vakantie. In deze blog delen we enkele handige tips om dit voor elkaar te krijgen. 

1. Communiceer duidelijk met uw werknemers

Neem de tijd om open en duidelijk te communiceren met uw werknemers over de vakantieplannen en het gebruik van de zakelijke leaseauto's. Bespreek vooraf de verwachtingen en de regels met betrekking tot het gebruik van de auto tijdens hun afwezigheid. Dit helpt mogelijke misvattingen te voorkomen en zorgt ervoor dat beide partijen op één lijn zitten.

2. Geef de mogelijkheid voor vervangend vervoer

Het kan voorkomen dat werknemers tijdens hun vakantieperiode geen gebruik willen maken van de zakelijke leaseauto. Overweeg om alternatief vervoer aan te bieden. Dit kan variëren van het ter beschikking stellen van een andere auto uit uw wagenpark tot het regelen van een tijdelijke huurauto. Zorg ervoor dat deze regeling ruim van tevoren wordt getroffen om onverwachte problemen te voorkomen.

3. Informeer personeel

Als bepaalde zakelijke leaseauto's tijdens de vakantieperiode niet gebruikt kunnen worden, is het belangrijk om uw personeel hierover in te lichten. Communiceer duidelijk dat de auto's niet beschikbaar zijn en dat uw werknemers indien nodig alternatieve regelingen moeten treffen. Door tijdige en heldere communicatie voorkomt u frustratie en verwarring.

4. Handhaving van zakelijke leasevoorwaarden

Als uw werknemers toestemming hebben om de zakelijke leaseauto privé te gebruiken tijdens hun vakantie, is het belangrijk dat zij zich aan de leasevoorwaarden houden. Wijs hen op het belang van het voorkomen van overmatige slijtage, verkeersovertredingen en andere schade. Dit verkleint de kans op ongewenste kosten en problemen bij terugkeer.

Kortom, het effectief beheren van zakelijke leaseauto's tijdens de vakantie vereist een goede planning en communicatie. Door duidelijke verwachtingen te stellen, mogelijkheden voor vervangend vervoer te bieden en uw personeel tijdig te informeren, zorgt u ervoor dat de vakantieperiode soepel verloopt en dat uw zakelijke leaseauto's in goede staat blijven. 

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies over het beheer van zakelijke leaseauto's tijdens de vakantie!

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

Elektrische auto’s winnen terrein in zakelijk leasen

5 veelgemaakte fouten bij zakelijk leasen

Lease vs. shortlease: Wat is een slimme keuze voor ondernemers?