Privéauto zakelijk rijden: wat zijn de voordelen en nadelen?

Veel ondernemers staan voor de keuze: gebruikt u een privéauto zakelijk of kiest u voor een zakelijke auto die u privé gebruikt? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen en kunnen afhangen van factoren, zoals de kosten, belastingvoordelen en het gebruik. In deze blog bespreken we beide mogelijkheden om u te helpen om een weloverwogen beslissing te maken.

De privéauto zakelijk gebruiken

Wanneer u een privéauto zakelijk gebruikt, kunt u profiteren van belastingvoordelen. U mag namelijk €0,23 per zakelijke kilometer belastingvrij declareren, inclusief woon-werkverkeer (bron: de Belastingdienst). Deze vergoeding kunt u opvoeren als bedrijfskosten, wat belastingvoordeel oplevert. Deze optie is vooral aantrekkelijk als u minder zakelijke kilometers rijdt en geen extra kosten wilt maken voor een tweede zakelijke auto. Bovendien hoeft u geen bijtelling te betalen, wat een groot voordeel kan zijn.

Voordelen van een privéauto zakelijk gebruiken

  • Flexibele kilometervergoeding: Elke zakelijke kilometer levert een vergoeding op van €0,23 zonder bijtelling.
  • Geen bijtelling: Aangezien de auto privébezit is, hoeft u geen bijtelling te betalen voor privégebruik.
  • Beperkte administratie: Hoewel een sluitende kilometeradministratie verplicht is voor zakelijke ritten, blijft de administratieve last relatief beperkt.

Nadelen van een privéauto zakelijk gebruiken

  • Kosten zelf dragen: Brandstof, onderhoud en verzekeringen zijn voor eigen rekening.
  • Sluitende kilometeradministratie: Voor een correcte vergoeding is het bijhouden van zakelijke kilometers noodzakelijk.

Zakelijke auto privé gebruiken

Bij een zakelijke auto die ook privé wordt gebruikt, heeft u te maken met bijtelling. Deze bedraagt doorgaans 22% van de cataloguswaarde van de auto (16% voor volledig elektrische auto’s tot €30.000) en wordt bij uw inkomen opgeteld (bron: de Belastingdienst). Deze keuze kan voordelig zijn als u veel zakelijke kilometers rijdt en de auto regelmatig privé gebruikt. De kosten voor onderhoud, verzekeringen en afschrijving worden namelijk door de zaak gedragen.

Voordelen van een zakelijke auto privé gebruiken

  • Alle kosten gedekt: Onderhoud, reparaties, verzekeringen en brandstof worden door het bedrijf betaald.
  • Keuze voor nieuwe modellen: Doordat de kosten door de zaak worden gedragen, kunt u vaak kiezen voor een nieuwer en duurzamer model.

Nadelen van een zakelijke auto privé gebruiken

  • Bijtelling betalen: U betaalt bijtelling over het privégebruik van de auto, wat invloed heeft op het nettoloon.
  • Strengere administratie: Een sluitende rittenregistratie is verplicht om bijtelling correct te berekenen.

Welke keuze past bij uw situatie?

De keuze tussen een privéauto zakelijk rijden of een zakelijke auto privé gebruiken, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Rijdt u weinig zakelijke kilometers, dan kan een privéauto aantrekkelijker zijn. Maakt u veel zakelijke ritten en wilt u volledige ontzorging van autokosten, dan is een zakelijke auto wellicht een betere optie.

Benieuwd naar de beste mobiliteitsoplossing voor uw situatie? Neem contact op voor persoonlijk advies. Ons team staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Disclaimer: de informatie in deze blog is onder voorbehoud van wijzigingen van en door de overheid.

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

Hoe bereidt u zich voor op zero-emissiezones in Nederland?

De opkomst van slimme rijhulpsystemen

Wat is een SLA?