Vanaf 1 juli 2024 geldt in Nederland de nieuwe Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Deze maatregel is afkomstig uit het Klimaatakkoord en heeft als doel om de CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit in kaart te brengen en te verminderen. Maar wat houdt deze verplichting precies in? Wie moet rapporteren? En wat zijn de belangrijkste deadlines? In deze blog leggen we alles uit wat u moet weten over de WPM.
De Rapportageverplichting WPM verplicht grote bedrijven om gegevens te rapporteren over de werkgebonden mobiliteit van hun werknemers (bron: RVO). Dit omvat zowel het woon-werkverkeer als zakelijke ritten. De overheid gebruikt deze gegevens om een beeld te krijgen van de CO2-uitstoot door werkgerelateerde mobiliteit en om bedrijven te stimuleren om duurzamer te reizen.
De Rapportageverplichting WPM geldt voor werkgevers met meer dan 100 werknemers. Hierbij worden alle medewerkers meegeteld, ongeacht het aantal contracturen. Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen vrijwillig rapporteren. Dit geeft inzicht in de CO2-uitstoot van hun mobiliteit en draagt bij aan een duurzamer beleid. Vrijwillige rapportages worden niet door omgevingsdiensten gecontroleerd.
Om tijdig te voldoen aan de rapportageverplichting zijn er een aantal belangrijke data om in de gaten te houden:
Note: voor het eerste jaar hebben bedrijven de keuze om alleen gegevens over de tweede helft van 2024 (vanaf 1 juli) te rapporteren of over het volledige jaar.
Disclaimer: de informatie in deze blog is onder voorbehoud van wijzigingen van en door de overheid. Raadpleeg voor meer informatie de website van de RVO.