Hoe zorg ik ervoor dat mijn onderneming toekomstbestendig is? Dat is een vraag waar veel ondernemers hun hoofd over buigen. Op het gebied van zakelijk rijden gaat het een en ander flink veranderen. De Nederlandse overheid probeert aan de hand van verschillende maatregelen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is als organisatie verstandig om hierop te anticiperen en te overwegen om de overstap te maken naar een elektrisch wagenpark. In deze blog adviseren wij hoe u deze overstap soepel kunt laten verlopen.
Om de overstap naar een elektrisch wagenpark te versoepelen, raden wij aan om dit in fases te doen. Begin met het in kaart brengen van het aantal kilometers die werknemers maken en de frequentie dat iemand rijdt. Op basis hiervan zult u zien dat er voor bepaalde situaties eenvoudig een elektrische auto kan worden gebruikt. Stel een werknemer rijdt gemiddeld 120 kilometer op een dag, dan kan de auto ‘s avonds worden opgeladen. Vervolgens is het belangrijk om de laadinfrastructuur te bepalen. Een elektrische auto vraagt immers om stroom en om succesvol een elektrisch wagenpark te runnen zijn deze laadpunten cruciaal. Wanneer u alles in kaart heeft gebracht, kunt u een mobiliteitsbeleid opstellen. Een mobiliteitsbeleid beschrijft aan werknemers hoe een organisatie haar mobiliteit inricht. In dit beleid staan onder andere bepaalde regels. Hierdoor wordt het voor organisaties gemakkelijker om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
Bij de overstap naar een elektrisch wagenpark zal de gemiddelde ondernemer op weerstand stuitte. Er kleven nu eenmaal een aantal vooroordelen aan elektrisch rijden. Vaak hebben werknemers het idee dat zij maar 100 km kunnen rijden en dat zij langs de weg stil komen te staan. Dit is vandaag de dag gelukkig helemaal niet meer reëel. De meeste elektrische auto’s hebben een actieradius van 300 km. Het is niet gek dat werkgevers op weerstand stuiten, de overstap vraagt immers om een gedragsverandering. Gedrag is iets wat zeer lastig te veranderen is. Om te zorgen dat uw werknemers achter u staan, is het belangrijk dat u hen betrekt bij het proces. Leg duidelijk uw beweegredenen uit en geef werknemers de ruimte om te wennen aan elektrisch rijden. Zorg daarnaast voor voldoende laadpunten. Door deze aanpak te hanteren, zal de onzekerheid onder werknemers vanzelf afnemen.
Wilt u meer informatie over het elektrificeren van uw wagenpark? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat voor u klaar!