In Europese steden worden steeds vaker milieuzones ingesteld. Verouderde dieselauto’s. bussen en vrachtwagens mogen deze zones niet betreden. Binnen de zone zijn enkel emissiearme voertuigen toegestaan. Milieuzones helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en de ecologische voetafdruk van steden te verkleinen. Hierdoor leveren milieuzones zowel een positieve bijdrage aan de gezondheid van de mens als het milieu.
Op dit moment hebben verschillende Nederlandse steden een milieuzone ingesteld voor personenauto’s en bestelwagens. Dit zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem. Ook de steden Maastricht en Nijmegen staan op de planning. Ook andere Europese steden zoals Berlijn, Parijs en Rome hebben concrete plannen om benzine- en dieselvoertuigen te verbieden.
De regels die gelden voor de landen van de Europese Unie worden steeds strenger. De Nederlandse overheid anticipeert hierop door de regels ieder jaar aan te scherpen. Vanaf 2025 kunnen gemeenten besluiten om emissievrije zones in te stellen. In deze zogeheten Zero Emission Zones zijn voertuigen met een verbrandingsmotor verboden. De gemeente Amsterdam wil vanaf 2030 alleen nog elektrische en waterstofauto’s in de stad toestaan. De Zero Emission Zones gelden uitsluitend voor bedrijfswagens. Deze zullen daarom met name gevolgen hebben voor ondernemers. De overheid zoekt naar manieren om ondernemers die overstappen op elektrisch rijden financieel te ondersteunen.
Wij raden u aan de regels te lezen die gelden voor milieuzones. Ook als u van plan bent een nieuwe auto te kopen, is het raadzaam om rekening te houden met regels die in het verschiet liggen. Als ondernemer kan het een grote impact op uw werkzaamheden hebben wanneer u een milieuzone niet mag betreden. We raden daarom aan om geen oudere dieselvoertuigen aan te schaffen.
Heeft u vragen of wilt u advies, neem dan vrijblijvend contact met ons op.